Le Gruyère AOP 50+ er produceret af økologisk, schweizisk råmælk fra køer på InterCheese AG Mejeri og du kan købe den eksklusivt hos Osten ved Kultorvet.
Om mejeriet:
Mejeriet InterCheese AG fremstiller oste efter gamle traditioner og godt håndværk. Deres fremstillingshaller er miljøbevidst bygget efter Minergie, der er en standard for særligt lav-energi-bygninger. Mejeriet har eksisteret siden 1972, men gennemgik en kraftig modernisering i 2010. Hele varmebehovet genereres fra geotermisk energi. Bygningens tag er dækket med et solcelleanlæg, og de yderligere elektricitetsbehov opfyldes udelukkende fra vandkraft.
To medarbejdere tjekker dagligt alle oste under lagringen og ingen oste sendes ud fra mejeriet, før det er gået forbi driftlederen og blevet godkendt af ham. Nøgleordene for samarbejdet og engagementet mellem mælkeproducenterne og mejeriet InterCheese AG er: Kontinuerlig forbedring, jordnær, dynamik og effektivitet.
Konsistens:
Le Gruyère AOP har en blød, men fast konsistens næsten uden huller, der gør den velegnet til tapas eller på brød skåret med en ostehøvl. Den let smuldrende ost har en kompakt og tæt struktur.
Smagsoplevelse:
Le Gruyère AOP fungerer til alle måltider, hvis du er til en ost med små, knasende krystaller. Osten har en vidunderlig smagskompleksitet. Først er den frugtagtig og derefter bliver den mere jordagtig med en smag af nødder.
Modningsproces:
Med en luftfugtighed på mellem 94% og 98%, ligger en Le Gruyère AOP og hulelagrer i et år ved 13,5 °C. Her udvikler osten sig til at få en naturlig og brunligt rustfarvet skorpe, hvorimod osten indeni får en flot tekstur i en mørk korngul farve.
Serveringstip:
Bør tages ud af køleskabet en halv før servering. Serveres i mundrette bidder.
En god drikkevare hertil osten kunne være Champagne, Cava, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Merlot eller en Chianti Classico.