Mine 3 favoritter
Selvom det er svært at udpege den ost, jeg bedst kan lide, er der her tre gode bud. Jeg synes ofte at en ost smager bedre, når jeg ved hvor den kommer fra og hvordan den er blevet fremstillet – og af hvem.
I gennem tiderne som bestyrer af Osten ved Kultorvet, har jeg smagt rigtig mange forskellige oste og vælger kun at sælge dem, som jeg selv kan lide. Ellers ville jeg have svært ved at sige noget pænt om dem, hvis en kunde spørger hvordan den smager.
‘Mine krav til en ost er naturligvis at den enten skal være økologisk eller biodynamisk. Derudover vægter jeg det personlige og bæredygtige højt. Så hvis jeg overvejer en ost i mit sortiment, kan jeg godt lide at kende mejeriet og vide at de giver igen af den jord de tager fra.
Santa Gadea Gederulle
Jeg synes det er et stykke kvalitetsost, med den rette balance af sødme, fedme og syrlighed.
“Den smager bare dejligt!”
Jeg plejer at spise den rent, som en hapser, men tager også den grimme smag af grønt i en salat.
Sådan spiser jeg denne ost:
- Som en lækker ostehapser
- I skiver på en sund salat
- Tynd skive i min burger
Blå Grubé 60+
En Blå Grubé ost er udviklet specielt til de nye lagringsfaciliteter i de gamle kalkgruber ved Hjerm, som Thise indviede tilbage i december 2013. Før denne cremede blåskimmelost lander til modning i tre måneder i kalkgruberne, håndlaves den på Gedsted Mejeri, der ligger tæt derved.
“Den perfekte aftenost!”
Sådan spiser jeg denne ost:
- Som afslutning på en god middag
- Som en eftermiddags-aperitif
Fyrmester
Hvis ikke lige navnet Fyrmester siger dig så meget, så kan det være at du er bedre bekendt med navnet Vesterhavsost. Hos Osten ved Kultorvet køber vi en Vesterhavsost hjem fra Thise Mejeri og lagrer den ekstra.
“Mest vidunderlige ost!”
Sådan spiser jeg denne ost:
- På Svaneke rugbrød
- På lunt nybagt surdejsbrød